lördag 30 augusti 2014

En vecka utan kött + en plan.

Under en vecka har jag inte ätit kött, (förutom den riktigt goda nudelsalladen med räkor då). Jag har inte saknat köttet alls, men har dock saknat inspiration till goda och roliga vegetariska recept. Därför beställde jag boken "Mera vego - mat för hela familjen" idag. Hoppas så att den ska vara bra och ge oss en massa härlig mat på bordet.

Men åter till den köttfria veckan. Jag måste nog säga att jag är lite förvånad över mina känslor efter en vecka. Själva hälsobiten vet jag ingenting om. För jag känner inte att jag mår speciellt mycket bättre efter sju köttfria dagar, (kan ju också bero på att jag varit sjuk i en hel vecka), men däremot känner jag ingen längtan efter kött. Fisk och skaldjur, absolut, men inget annat. Idag t.ex. köpte jag kyckling till middag. Kände ändå att nu får det nog vara dags för en "riktig" middag. Fast när jag skulle laga alltsammans slutade det med att jag inte kände för den där fågelbiten. Jag kände t.o.m en viss avsmak mot den inplastade köttbiten som låg i kylskåpet, (som sagt väldigt förvånad över mina känslor här, dock välkomnar jag dem med viss nyfikenhet. Vad ska detta leda till undrar jag såklart?)
Det hela slutade med att jag åt mina hemmagjorda rotsakschips med vitlökssmör utan att sakna det där som alltid har en given plats på tallriken - köttet.
Återstår dock att se om jag kommer äta upp fågeln imorgon. Tillagad blir den i alla fall, för maken och lillen älskar kött.

Men jag har nog ändå en plan för det hela. Jag ska helt enkelt testa att dra ner på köttätandet, för sluta äta det helt tror jag inte kommer ske. Sen när man verkligen längtar efter en bit kött, (kommer inte tacka nej när jag blir bjuden) eller när man vill ha det lite festligt så handlar jag hem kött, ekologiskt. Helst från någon gård här på Öland. Då blir det hela något man kan se fram emot, mer högtidligt.
Vill inte gå in för mycket på svensk djurhållning och allt därikring. För jag har inte tillräckliga kunskaper. Däremot kan jag känna vissa tveksamheter till all denna massproduktion inom köttindustrin. Vem vill inte att djuren ska ha det bra hela vägen? Känner på något vis att jag vill bort från det.
Därför tar jag nu min plan och skrider till verket. Hoppas så att jag inte faller tillbaka i gamla vanor och att min kropp kommer må bättre utan enorma mängder kött. Jag vet att miljön kommer göra det i alla fall.

Sen vill jag bara poängtera att jag bara talar för mig själv. För jag vet att detta är en väldigt känslig fråga. Att äta kött eller ej?! Men det här vill jag prova och de andra tu i min familj gör på sitt sätt. Bara så att ni vet. Så nu fortsätter jag i samma spår som den föregående veckan så får vi helt enkelt se...

5 kommentarer:

 1. Hej. vad bra! Jättekul! Alla steg i rätt riktning är superbra för djuren. Själv blev jag vegan vid 40 års ålder och det var så himla roligt och stimulerande att upptäcka alla nya spännande råvaror och recept. Så KUL att lära sig nåt nytt. Dessutom kände jag att jag gjorde vad jag kunde för djuren. Jag blev vegan av etiska skäl och alla hälsovinster var en ren bonus. Du kommer tex att upptäcka att din svett inte alls luktar äckligt längre, dvs det är inget dött inne i din kropp som ligger och ruttnar och sipprar ut genom huden. Lycka till!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för peppen! Intressant info det där med svetten. Ska bli väldigt kul och se hur jag kommer att må efter en tid. Jag får göra ett inlägg längre fram så får vi se hur allt har gått.

   Radera
 2. Kul och smart att du ger vegetarian kosten en chans. Köttindustrin är fruktansvärt smutsig. Jag värderar kött, som smak, väldigt högt men tycker precis som du att det borde vara ett sätt att unna sig att äta kött, ingen vardagsmat (i dubbel bemärkelse). Människor är extremt vanebenägna. Att ändra på sina rutiner är väldigt ansträngande. Därför är det så fint att se att du prövar och samtidigt skriver om det. Enda sättet att förändra saker och ting på är genom att vara engod förebild. Jag äter oftast ett mål kött om dagen (middagen i regel), så jag är verkligen ingen mönster elev. Men jag är på väg. Är uppvuxen, som du vet, med att äta potatis, pasta och kött och det har tagit sin tid att bara ta sig dit jag är idag. Tänkte bara skriva något kort och prova kommentera lite för en gångs skull. Men så rasslade det bara till framför mig i tangentbordet och så blev det en hel afton predikan. Aja, amen då..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla kul när ni kommenterar och en afton predikan har jag verkligen ingenting emot ;) Bara roligt att höra vad du/ni har på hjärtat.
   Och du tack för blogg-berömmet. Blir så fasligt glad för det.

   Radera
 3. Väldigt fin blogg BTW :)

  SvaraRadera