fredag 27 september 2013

Skördetid blir till skördefest.

Nötter från trädgården som vi sparar till jul.

Nu är det lite av samlandets tid. Vi plockar frukt och bär som vi saftar och syltar, vi ränner i skogen och finner kantareller som vi torkar eller gör en god kantarelltoast på direkten, vi skördar höstiga grönsaker från trädgårdslandet som äts med andakt, kryddor skördas och för vissa är det snart även slakttid.
Många tänker nog inte ens på det för allt det där goda finns ju i butik. Året runt. Men om man odlar så vet man att det är nu man skördar och det är nu man hamstrar inför den mörkare delen på året. Man tar helt enkelt tillvara på läckerheterna.
Det bästa är ju att kunna ha ett litet lager med godsaker att kunna ta fram och använda i sin matlagning och samtidigt minnas tillbaka till sommarens och höstens skördedagar, sen när det är sådär mörkt och himla trist. Lite roligare blir det ju sannerligen med det där egna.

Men om man nu inte kan eller orkar hålla på att sylta, syra och torka så kan man få någon som gör det åt sig och vilken helg passar inte bättre att köpa på sig en massa delikatesser än just denna. För nu i helgen är det Skördefesten här på Öland och det kommer att krylla utav duktiga, drivna och påhittiga människor som har fantastiska egenproducerade produkter till försäljning. Så alla ni som är sugna på att komma hit till Öland och handla, kolla loppisar, gå på konstnatten, äta gott eller bara insupa den helt fantastiska och höstiga öländska naturen tycker jag helt klart att ni ska göra det. För det här spektaklet är en av de bättre under den öländska säsongen.
Så välkomna hit och börja hamstra, vettja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar